8. mednarodni kritiški simpozij

Umetnost kritike 2021: Kdo je kritik?  

Ljubljana, 9.–11. 12. 2021 

Mednarodni kritiški simpozij in mednarodno srečanje literarnih in umetnostnih kritičark in kritikov 

 

Čeprav se vprašanje zdi preprosto, nanj ni samoumevnega odgovora. Vprašanje po tem, kdo  je kritik, zajema namreč tudi vprašanja, kdo je lahko kritik, kdo sme biti kritik in koga kot  kritika vidi družba. Namiguje na obstoj razlike med poklicnim in priložnostnim kritikom, med  analitičnim kritikom in komentatorjem. Odpira tudi vrsto podvprašanj o kritikovem  položaju, družbenem in materialnem, o metodah, sistematizaciji ter količini njegovega dela.  Predvsem pa o kritikovi identiteti v času odsotnosti mišljenja. 

Že nekaj časa se tudi zdi, da je kritik v našem kulturnem prostoru zgolj prehodni poklic,  namenjen večinoma študentom ali posameznikom, ki čakajo na drugo in bolje plačano delo.  Kako se v tem kontekstu sploh oblikujejo kritikova merila za vrednotenje sodobnih  umetniških del? Je kritikovo delo podvrženo subjektivizmu ali pa je vključeno v širšo  družbeno refleksijo oz. vsaj samorefleksijo lastne stroke? Ali kritik nastopa zgolj kot on sam  ali kot predstavnik neke izoblikovane skupnosti? Kdaj je kritik, pravi kritik?  

Mednarodni simpozij Umetnost kritike bo v letu 2021 posvečen aktivnemu premisleku in  iskanju odgovora na vprašanje Kdo je kritik?. V sklopu dveh podtem – Žanr kritike – kritika  žanra in Kritika slovenske književnosti v tujejezičnih okoljih (v povezavi s predsedovanjem EU  in predstavitve na Frankfurtu 2022) – bodo mednarodni udeleženci simpozija v prispevkih in  diskusijah poskušali poiskati odgovore na pereče vprašanje kulturnega novinarstva, poklicnega in priložnostnega kritištva ter raziskovali možnost revijalnih in kritiških objav refleksije  slovenske književnosti v tujih jezikih in vlogo kritike prevode literature v posamezni državi. 

 

POZIV: Slovenske kritičarke in kritike prijazno vabimo k prijavi na mednarodni kritiški  simpozij, da s svojimi kritiškimi prispevki sodelujejo v širšem javnem diskurzu o literaturi in  umetnosti. Umetnost kritike je kritiško srečanje, ki bo tudi letos poskušalo razgrniti  odgovore in poglobiti refleksijo kritike in umetnosti. Ponuja edinstveno priložnost za  srečanje raznolikih kritiških glasov z vseh področij umetnosti, ki jim je skupno  prevpraševanje prakse kritiške misli.   

 

V skladu z zgornjim ekspozejem vas vabimo k prijavi prispevka na krovno temo Kdo je kritik?.  Povzetek (do 2000 znakov s presledki) pošljite na elektronski naslov  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. do 15. NOVEMBRA 2021.  

Rok za oddajo prispevkov (do 30.000 znakov s presledki) na podlagi izbranih povzetkov je 30. NOVEMBER 2021. Priprava prispevkov s predstavitvijo na simpoziju je honorirana. 

 

Vodji simpozija: Aljaž Koprivnikar in Maša Pfeifer 

Vsebinska zasnova in pomoč: Tim Uršič, Alenka Urh in Ana Geršak 

Organizator: Društvo slovenskih literarnih kritikov, Tomšičeva ulica 12, Ljubljana – SI,  http://www.dslk.si/ 

Dogodek je del projekta literarnih prireditev, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.